Postavljeno na dan 28.07.2015 , autor: , zavedeno pod Blog, Savjeti.

“Content is king”.

“Content marketing is the only marketing left.” Set Godin

Ako ste se ikada interesovali za uspjeh online marketinga, ove dvije rečenice su vam se vjerovatno najčešće pojavljivale u potrazi za Svetim Gralom. Sadržaj je najvažniji segment online marketinga koji vam omogućava povezivanje sa potencijalnim klijentima, bilo da vas karakteriše B2B ili B2C tip poslovanja.

Marketing sadržajem (“content marketing”) je prema istraživanjima najvažniji marketing trend u 2015.

marketing trendovi

Content marketing je savršen način da se povežete sa klijentima pružajući im uvid u nivo svoje ekspertize. Sadržaj koji je vezan za vaše polje stručnosti a daje korisne informacije postojećim i potencijalnim klijentima, pomoći će im u procesu odlučivanja pri kupovini. Istraživanje koje je sprovela agencija ResearchNow je pokazalo da skoro 9 od 10 ispitanika (84%) donese odluku o kupovini nakon čitanja bloga-posta o određenom proizvodu.

Zašto korporativni blog?

Ako pitate marketing stručnjake, razlozi su bezbrojni ali potrudila sam se da sumiram one najbitnije:

1. Odavno je poznata činjenica da se 60% odluke o kupovini, nesvjesno formira kod kupaca prije nego i počnu aktivno razmišljati o kupovini. Zato je potrebno da izgradite odnos sa njima i budete prisutni u njihovoj svakodnevici mnogo prije nego im i zatreba vaš proizvod. Tako da u trenutku kada imaju potrebu za proizvodom vašeg kalibra znaju kome da se obrate.

2. Zahvaljujući sadržaju koji se nalazi na vašem sajtu Google će sajt pozicionirati bolje ili lošije. Što znači, da biste bili vidljiviji morate se potruditi da se izdvojite sadržajem. Jednostavno rečeno, što više relevantnog materijala koji sadrži ključne riječi, to imate više šansi da se nađete na prvoj strani pretraživača. Ono što želite je relevantan materijal koji sadrži ključne riječi pod kojima želite da se rangirate. Kada kažemo relevantni, mislimo na materijal koji će vaši klijenti da čitaju i dijele na društvenim mrežama. To će za Google biti znak da je sadržaj kvalitetan i da pruža vrijednost čitaocima, što će uticati na njegovo rangiranje.

3. Korporativni blogovi na našim prostorima (ex-YU, da budemo precizni), su prava rijetkost. Činjenica koja ne treba da vas uplaši, već podstakne da je upotrijebite u svoju korist. Izdvojite se od konkurencije i pozicionirajte svoj brend kao izvor novosti i savjeta. Što nas vraća na tačku 1. 🙂

korporativni blog

Kako voditi korporativni blog?

Uspješan blog karakterišu odgovori na sljedeća pitanja:

1. Za koga pišete?

Kada pričamo o content marketingu, prva i osnovna stvar od koje polazi svaki urednik sadržaja jeste ciljna publika. Prilikom pravljenja marketing strategije, postavili ste svoje ciljeve, a da biste došli do njih, morate doći do svojih kupaca, odnosno klijenata. Ko su ti kupci, koje su njihove potrebe i šta su njihova interesovanja? Što detaljnije date odgovor na ova pitanja, veća je šansa da osmislite taktiku prilaska. Ako uspijete da budete prisutni u njihovim svakodnevnim ritualima, koji podrazumijevaju i čitanje novosti iz polja interesovanja, otvorićete sebi još jedan, vrlo moćan, prodajni kanal. Još jedan interesantan podatak iz istraživanja agencije Research Now govori da 25% ispitanika uzrasta 25-35 godina, čitaju blogove na dnevnoj bazi.

Rezime: Definišite (najviše 4) persone kojima se obraćate, istražite šta ih interesuje i pokreće, koje su im navike i potrebe. I gradite svoju priču oko tih navika i potreba.

Savjet+: Imate ideju za blog post ali ne znate da li je dovoljno interesantna? Jednostavan test: da li biste svom prijatelju poslali mail na tu temu? Ako ne, onda nije dovoljno interesantno.

2. O čemu pišete?

Imate proizvode koje želite prodati, na jednoj strani, i na drugoj definisane tipove kupaca, kojima treba da se obraćate kroz svoj blog. Ali kako da to uradite na pravi način? Prvo što treba da zaboravite jesu oglasne poruke koje koristite u obraćanju kroz kanale jednosmjerne komunikacije. Zaboravite na prepisivanje svojih TV reklama (ako ih još uvijek imate) ili tradicionalnih saopštenja za javnost. Žao mi je što moram ovo da vam saopštim, ali oni odavno nikome nisu interesantni. Sjetite se da i sami premotavate reklame i vijesti, kada vas prekinu u gledanju filma.

Nemojte pričati kako je proizvod dobar, i da baš njega treba kupiti, već pokažite na primjeru. Ispričajte priču o problemu koji tišti vašeg kupca i kako taj problem može da se riješi. Pričajte svoju priču kroz njihove potrebe. Pričajte o temama koje ih interesuju a u vašem su domenu ekspertize. Ali zapamtite, nije vaš proizvod taj koji ističete, već svoju stručnost. U ovom slučaju zamislite da prodajete svoje znanje. I ne plašite se da ga dijelite. 😉

Svaka ciljna grupa ima nekoliko kategorija tema koje je interesuju. U okviru tih glavnih kategorija postoje i pod kategorije. Ukoliko prodajete hleb i kifle, pisaćete o prednostima koje unos žitarica donosi našem organizmu, podijelićete recept za prženice sa cimetom (svi često imamo u kuhinji hleb “od juče”) ili opisati jedan tipičan dan u životu pekara.

Savjeti:

Ne postoji recept za savršen blog-post. Ali postoje smjernice kojih ako se držite bićete na dobrom putu ka uspješnom blogu. Ovo su smjernice kojih se mi držimo i koje vam preporučujemo:

– Preporučena dužina blog-posta je 400 do 1000 riječi. Niko ne želi da skroluje beskonačno. Ako imate potrebu da pišete duže postove, razmislite o dijeljenju sadržaja u dva posta.

– Kada ispoštujete predloženu dužina posta, obratite pažnju na lakoću čitanja. Iako je tekst kratak, ne znači da se lako čita. Razdvojte ga na pasuse, boldujte najvažnije djelove, i koristite fotografije da razdovije veće cjeline ili najavite nove.

– Doveli ste čitaoca do kraja teksta i šta sad? Nemojte ga izgubiti, ponudite mu i druge članke sa povezanim temama, i/ili CTA (poziv na akciju). CTA ne mora biti poziv na kupovinu već poziv na neku radnju u okviru sajta, poput prijave na newsletter. Prijavljivanje na newsletter kroz koji ćete ih obavještavati o novim postovima, ponudama,proizvodima je jedan od najkorisnijih CTA.

Svima treba partner od povjerenja. Kao predvodnik digitalnog marketinga u Crnoj Gori, Me-Net može obezbijediti kompletno digitalno prisustvo vašeg brenda ili kompanije – krenuvši od izrade web sajtova i mobilnih aplikacija, Google i YouTube oglašavanja, preko kreiranja online sadržaja (Content Marketinga), sve do kreativnog i profesionalnog vođenja naloga na društvenim mrežama, zajedno sa pružanjem usluga registracije domena i hostinga za vaše web sajtove.

Itana je naš community menadžer i rezidentni bloger. Ako imate fobiju od zagrljaja, ne prilazite joj kad je u dobrom raspoloženju.